7ο MICRO μ FESTIVAL 2017 - ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στα πλαίσια του 7ης διοργάνωσης του και για δεύτερη φορά το Micro μ, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: • Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, • Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, • Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή πέντε θεματικών ταινιών μικρού μήκους, Ελλήνων και ξένων δημιουργών καθώς και τη διοργάνωση στρογγυλής τραπέζης με ειδικό θέμα: «Η διαφορετικότητα ως δύναμη προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης » με προσκεκλημένους μέλη μειονοτήτων οι οποίοι έχουν καταφέρει να δουν και να χρησιμοποιήσουν τη διαφορετικότητα τους με θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους και την κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:«Yes! You May» του Mahhesh More , «I am a Roma Doctor - Carmen » της Anelise Sălan , «Love Stories» της Paola Suhonen , «Γιατί» της Κατερίνας Σιγάλα και «Firaq» της Κάλλις Ζήφου.

Η προβολή των ταινιών θα γίνει το Σαββατο 14η Οκτωβρίου 2017 με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στους χώρους του φεστιβάλ.

Όσον αφορά τη δεύτερη δράση του αφιερώματος, αυτή θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση ζωντανής συζήτησης με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιστήμονες και νέους που διαπρέπουν επαγγελματικά αυτή την κρίσιμη εποχή. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 στις 14:00 μετά τη συνέντευξη Τύπου του 7ου Micro μ Festival στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος ).

Η είσοδος στις δράσεις του αφιερώματος θα είναι ελεύθερη.

 

YES! YOU MAY

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ 5’
ΧΩΡΑ ΙΝΔΙΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Mahhesh More
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Sushil Suresh Chavan
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Yash Chavan, Vijay Gupta, Pandurang Kadam
TRAILER -
MOVIE
 

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ταινία περιγράφει την προσπάθεια ένταξης ενός νεαρού παιδιού σε ένα σχολικό περιβάλλον διαφορετικής κοινωνικής τάξης στην Ινδία.

 

 

I AM A ROMA DOCTOR

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ 8'
ΧΩΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Anelise Sălan
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Petruț Călinescu
ΜΟΥΣΙΚΗ Ketsa, Serghey Cheremisionov, Marcos H. Bolanos
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Carmen Andreea Boroghină, Vasile Astărăstoae, Marin Boroghină, Viorica Boroghină
TRAILER -
MOVIE -

 

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Κάρμεν πρόσφατα αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή της Ιατρικής Σχολής “Grigore T. Popa” της Ρουμανίας.. Η ακαδημαϊκή της απόδοση την ώθησε να γίνει συνεργάτης του Προγράμματος Υποτροφιών για την Υγεία για τον πληθυσμό των Ρομά. Η συγκεκριμένη υποτροφία υποστηρίζει νέους Ρομά να χτίσουν την καριέρα τους στο ιατρικό επάγγελμα.


 

 

ΓΙΑΤΙ ?

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ 6'
ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κατερίνα Σιγάλα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νίκος Αρτοποιός
ΜΟΥΣΙΚΗ Στράτος & Αβραάμ Ισαακίδης
ΜΟΝΤΑΖ Στάθης Χαραλαμπίδης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Γιώργος Ντίνος,Γιάννης Τριβέλλας, Κατερίνα Σιγάλα,Στράτος Ισαακίδης,Δέσποινα Κασιώτη,Διονύσης Τσουμπής,Χρύσα Σκερλετίδου κ.α.

 

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο κρίνουν τους ανθρώπους και όχι τις πράξεις τους. Μία αποξένωση μπορεί να γονατίσει μια ψυχή. Ένα σπίτι πλούσιο με φτωχές ψυχές μπορεί να γεννήσει μοναξιά, πόνο. Ο κάθε χαρακτήρας δεν ζητά να τον δικαιολογήσεις απλά να τον ρωτήσεις το Γιατί.

 


 

 

LOVE STORIES

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ 8’
ΧΩΡΑ ΦΙΛΑΝΔΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Paola Suhonen

 

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Πολιτικά κόμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης ζητούν να απαγορευτεί το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης της μεγαλύτερης εθνικής μειονότητας της Ευρώπης, 10 εκατομυρίων Ρομά. Η αγάπη όμως είναι πανανθρώπινη. Δεν έχει όρια ούτε μπορεί να περιοριστεί. Ρομά κάτοικοι από το Ελσίνκι περιγράφουν τις σημαντικότερες ιστορίες αγάπης που έχουν ζήσει.


 

 

FIRAQ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ 10'
ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κάλλι Ζήφου
ΣΕΝΑΡΙΟ Κάλλι Ζήφου, Luigi Lanzoni
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Luigi Lanzoni
ΜΟΥΣΙΚΗ Εμμανουήλ Ζήφος, Κάλλι Ζήφου
ΜΟΝΤΑΖ Κάλλι Ζήφου, Luigi Lanzoni
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Vladislav Ilic, Sabrina Habib
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ Amer Masri, Ameena Abdulrahman
TRAILER LINK
MOVIE LINK

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ένα ζευγάρι Σύριων παρουσιάζεται στις τελευταίες στιγμές του μαζί αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν και οι δύο καταφύγιο μακριά από τη χώρα τους.